Máte rádi reklamy ? Asi je to zbytečná otázka, ale já jsem jedné podlehl. Koupil jsem si Jih proti Severu - dokonalou podívanou, plně zrestaurovanou. Edici k 70. výročí filmu !! I podle recenzí se disk velmi povedl...ale znáte to, reklama je reklama, ale jaká je skutečnost ??...
...FILM...
...Tohle není potřeba představovat. Jedná se slaďák, výpravnou podívanou a kousek historie. Krásná, ale namyšlená a v zásadě neschopná Scarlett O´Hara se zamilovala do přitažlivého a všehoschopného Rhetta Butlera, ale jejich lásku překazí občanská válka. Během ní se projeví pravé vlastnosti obou, ale po válce touží Scarlett stále po Ashlym a její láska s Rhettem jí prostě nevychází... Je to nejslavnější adaptace tohoto milého díla.
NFR 1989, Oscar 8 : Nejlepší film, Režie, Herečka HR - Vivien Leigh, Herečka VR - Hattie McDaniel, Kamera, Výprava, Střih, Scénář + 5 nominací: Herec HR - Clark Gable, Herečka VR - Olivia de Havilland, Speciální efekty, Hudba, Zvuk + (Technická a Čestná)
...OBRAZ...
..... Film začíná předehrou. Silueta stromu na červeném nebi. Silueta se mi zdála trošku mázlá. začíná film a ze začátku je tak trochu rozporuplný. Je vidět, že obraz nabízí víc, ale zároveň se to vyrovná dvd. Když se přesuneme dál, můžeme pozorovat větší rozdíly v obraze. Je krásně poznat, kde je pozadí domalované - předek je podrobný a plný detailů, zadní část je lehce mázlá. Co se týče obličejů, jsou naprosto v pohodě, ikdyž to nejsou takové orgie jako třeba v Bobbym. Interiéry budov bývají zpravidla zobrazeny velmi dobře, Exteriéry za světla obyčejně také, ale exteriéry za tmy jsou mázlé a nedokonalé.
Ze začáku je film plný zrna, ale protože pak se odehrává zejména v interiérech, je zrno potlačeno na minimum.
Upřímně mám pocit, že toto BD ze sebe sice vytáhlo maximum ( je to 70 let staré !!!! ), ale průměrný film z dnešních dní vypadá prostě líp.
...ZVUK...
Poslouchal jsem film v angličtině. Teoreticky to mělo být 5,1, ale moje uši to slyšeli stěží jako stereo, spíš takové mono. Ale to ke starým filmům patří. Dialogy jsou perfektně čitelné , zatímco okolní zvuk ( mám na mysli přírodu a podobné ruchy ) prostě není. V poddstatě celý film je doprovázený orchestrem. Hudba je tady velmi podařená, a přestože je díky mono plošší, je prostě nádherná. České titulky jsou standartně dobře udělané, možná že až příliš ostré, na celý obraz filmu. Kdyby tak existoval kinofont... Vzhledem k tomu, že zvuk je víceméně mono, je čeština naprosto dostačující a nepotlačená...nicméně, originál je originál

...BONUSY...
Do bonusů patří originální monozvuk a také komentář.
...ZÁVĚR...
Geniální herecké výkony, 8 oskarů a k tomu báječný slaďák...70-té výročí si zasloužilo pořádně vyčištěný obraz...a dostalo ho. Ale faktem je, že film je starý a i přes dokonale vyčištěný obraz to prostě není ono - dnešní blockbustery jsou prostě efektnější...ale rozhodně ne lepší !
A proto doporučuju !