HDmag.cz

Vysoké rozlišení od začátku do konce. Blu-ray filmy, přehrávače, HDTV, HD audio a video, PlayStation 3...

stereo zesilovač "upgrade" na domácí kino?

Ne každý přehrávač umí to, co každý receiver. No a kdo nezesiluje, tan jako by snad ani nebyl.

Re: stereo zesilovač "upgrade" na domácí kino?

Příspěvekod Nick007 v neděle 14. 9. 2008 16:23:29

Mám plazmu TH-42PZ80E. Aktivních repro se vůbec neboj. I při úplném tichu NEJSOU z přední strany TV slyšet (a ze zadní snad nikdo nekouká :D ).

AQ 310 bych se nezbavoval, budou mít 100% lepší zvuk než jakékoliv aktivní bedničky. AV receiver za 40k jsou podle mě k takovým repro vyhozené peníze, ale to nechám na tobě. Spíš bych pouvažoval, jestli nevyužít (třeba jen pro začátek) svůj stereo zesilovač NAD a k němu ty AQ 310. Na filmy se nechá dívat i ve stereu a myslím, že stereo z těchhle beden předčí 5.1 z Logitechů/Geniusů...

Btw proč myslíš, že by se ti 5.1 nevešlo do bytu? Přední bedny máš a zadní surroundy vrazíš na zeď, kde určitě nebudou vadit. A basák už se někam schová :)
Nick007
1000+
1000+

Příspěvekod Wanderer v neděle 14. 9. 2008 16:56:15

Nick007: výborně, takže šťastný majitel :) jaký máš zkušenosti, můžeš s klidným srdcem doporučit? Mě se tahle TV hodně líbí, dle testů i podle sledování v prodejnách a předpokládám že až si doma pohraju s nastavením bude to ještě zas úplně dál..hodně jsem také řešil jestli tu PX HD ready 1024x768 verzi, která je o dost levnější, ale koupím si asi rovnou k tomu blue ray a tak full hd využiju snad..na tv moc nekoukám, spíš si radši užiju nějaký film..a co jsem sledoval digi tv vedle sebe PX a PZ, neřekl bych že vyšší rozlišení je i u tak ubohýho signálu na škodu spíš naopak..a HD věci tam asi budou super.
"Aktivních repro se vůbec neboj. I při úplném tichu NEJSOU z přední strany TV slyšet " jsi měl na mysli aktivní větráky? :) jestli nejsou zepředu slyšet ok, já bych se jen bál delšího provozu aby se nevyčvachtaly ložiska za chvíli, jak je tam cokoliv pohyblivýho, ztrácím k tomu lehce důvěru..a mám pocit že právě PX ač plazma má větrání pasivní..
Jasně, ono je to o tom, že kdybych pořídil ten receiver tak k tomu by to chtělo asi NAVÍC i odpovídající sestavu beden a to už by se mi pak nevešlo do pokoje.. :lol: páč dokupovat surroundy bych se trochu bál, že se netrefím do zvukovýho charakteru beden co mám teď a bude se to spolu nějak mlátit.
Ale díky za tip, asi to fakt aspoň pro začátek nechám 2.1 přes NADa do AQ, těch zadních signálů zas tolik není..uvidím jestli mi to bude chybět..a určitě to bude lepší než zvuk z telky ;)
Wanderer
0+
0+

Příspěvekod Wanderer v neděle 14. 9. 2008 17:09:12

Juta: jj, půjdu asi rovnou do blue ray s DVD upscalingem, kolem těch 5k se to už dá a myslím že to má smysl do budoucna.
audio - nechám to asi tak, tj, NAD + AQ..časem asi ten receiver. Souhlasím s tebou, že zvuk je 50% zážitku filmu. Já doteď fungoval pouze na 19 lcd Samsung jako zobrazovadlo takže o domácím kinu nelze hovořit, ale hraje to velmi pěkně. Teď předpokládám že obrazem to posunu úplně jinam a zvuk nechám na stereo..ta tv se dá koupit už tak za 26k což si myslím je supr kauf, ale i tak na tom docela vykrvácím a dalších 20k za audio je momentálně moc :( .
Já spíš myslel, jestli nějakým způsobem nelze už z toho blue ray playeru poslat signál do těch zadních aktivních bedýnek, podobně jako z výstupu zvuk. karty, abych měl alespoň nějakej surround signál..
Taky se trochu bojím aby mi při tomto "stereo" zapojení nechyběl center, doteď jsem přehrával přes PowerDVD soft, kde lze nastavit 4.1 výstup a ono už to ten signál nějak "downgraduje" na adekvátní počet beden a center nebo úbytek signálu v řeč. pásmu jsem nikdy nějak nepozoroval..ten BR nevím jak se s tím popere (aby to hrálo adekvátně alespoň z 2.1)
thx 8-)
Wanderer
0+
0+

Příspěvekod Nick007 v neděle 14. 9. 2008 17:16:55

Můžu dát ruku na srdce a s klidným svědomím ti TH-42PZ80E doporučit. HD obraz má prostě výborný. Rozdíl mezi 720p a 1080p na téhle úhlopříčce není tak obrovský, ale ze 2 metrů ho vidím a stojí to za to. Zrovna včera jsem koukal na 1080p I, Robot a ta ostrost obličejů a barvy, to se nedá popsat, to se musí vidět! Pokud nechceš TV používat jako monitor k PC nebo na nějaké extrémní hraní her, tak se vypalování obrazu vůbec neboj.

Samozřejmě jsem myslel aktivní větráčky. Ohledně těch ložisek... moc bych se toho nebál. V PC mám několik větráčků a běží mi skoro nonstop a za 4 roky jsem neměl jediný problém...

Souhlasím s 2.1 z počátku, dokoupit něco se nechá vždycky ;)
Nick007
1000+
1000+

Příspěvekod Wanderer v neděle 14. 9. 2008 17:50:10

Nick007: No asi si nechám poradit, mě se tahle telka taky líbí, i designem. Nejdřív jsem jí viděl na netu a moc mi tam neseděl ten stříbrnej proužek dole, ale naživo vypadá výborně! Já si právě občas rád něco na pc zapařim a trochu se bojím aby mě ta telka k tomu nesváděla a nezkurvil si obrazovku :( ale spíš to budu asi používat na ty filmy..na I robot jsem zrovna před chvíli četl na netu recenzi a je to prý jeden z best BR titulů vůbec, takže věřím že je to asi extáze :shock: já zatím viděl pouze Black Hawk Down u kámoše na PS3/Samsung lcd a už to mi dost spadla brada, ty detaily tam prostě jsou..ohledně větráčků..jasně, já taky, jenže do PC si koupím kvalitní tichý repráčky a tady bych se trochu bál aby na tom nešetřili a za chvíli bych to nemusel měnit nebo nést do servisu..ještě k tv..z jaký dálky na ní koukáš? mám možnost jen tak 2,5-3m (není to málo?), proto z toho důvodu se i radši přikláním k full HD..původně jsem totiž chtěl tv tak 82-96 cm, ale říkám si že když už tak už, a obrazovka 40/42 palců už je přece jenom víc kino si myslím. Cenovej rozdíl tam zas takovej není a nekupuju to na rok (aspoň doufám).
Wanderer
0+
0+

Příspěvekod Wanderer v neděle 14. 9. 2008 18:02:42

Juta: tohle je věčný dilema a každej na to má jinej názor:-/ po tom co jsem si o tom přečet, bych čekal že levnější PX zobrazí tv signál lépe kvůli nižšímu rastru. Já je viděl vedle sebe a nepřišlo mi že by přepočet na full HD byl pro PZ problém. A ušetřenejch skoro 10k je rozhodně příjemnejch..jenže já vycházím z jedný věci: na tv koukám minimálně a i kdyby tv obraz byl z levnější PX lepší což mi nepřišlo, mě přišel stejnej. A říkám si že HD ready musí přepočítávat jak tv signál, tak DVD, tak BR, kdežto full má aspoň to nativní rozlišení BR takže tam předpokládám že to bude supr. Já osobně očekávám super obraz z dvd, což bude pro mě aspoň ze začátku 90% zdroj signálu pro tv a postupem času to třeba nahradím BR, takže si myslím, že to má smysl. Pravda je, že pro DVD by asi stačila PX, ale říkám se že když tv signál vypadal stejně dobře na obouch, dvd by na tom nemělo být hůř, a BR bude asi lepší na PZ a to je asi ten rozdíl v ceně..otázka je jestli to za to stojí? :?: :?: no ještě se na to budu muset podívat vedle sebe, ideálně s dvd zdrojem signálu..
Wanderer
0+
0+

Příspěvekod Nick007 v neděle 14. 9. 2008 18:39:31

Neslyšel jsem, že by někdo měl problémy s větráčky a to plazmy sleduju poslední 4 roky...

U těch her jsou problémové jen ty, které mají neustále zobrazené statické prvky (tachometry atp.). Četl jsem o tomhle problému obrovskou spoustu diskuzí a došel k závěru, že se toho bát nemusím. Pokud něco na TV zůstane, je to jen dočasné a brzy to zmizí (např. do druhého dne). Trvalé vypálení už dnes moc běžné není. Ale všechno záleží na tom, co tam člověk má zobrazené, to je samozřejmé.

Moje pozorovací vzdálenost je 2,1 metru. Co jsem viděl doporučení, tak na 1080p a 42" je nejvhodnější 1,8m. Osobně si myslím, že záleží na vkusu. Z těch 3 metrů rozdíl 720p a 1080p už nerozeznáš. Na 3 metry už bych bral 50".

Ohledně toho, že 1080p není na 42" od 720p k rozeznání: já říkám, že je. Zase je to osobní dojem (a to jak má kdo dobrý oči ;) ). Není to ale jen o tomhle. Když už mám zdroj 1080i/p signálu, proč ho degradovat do rozlišení 1024x768?? Dále třeba prohlížení fotek je na plazmě úplná bomba. Já fotím 10 Mpx a zmenšuju do rozlišení 1600x1068, což se krásně na FullHD vejde. A hraní her to samé. Do většího rozlišení se vejde více obrazových informací. Pixely jsou tak malé, že nejsou ani zblízka vidět. A PZ má oproti PX dvakrát tak velký kontrast. Podle mě za to FullHD mnohonásobně stojí.

I kdybych měl video v 720p (1280x720), PX tohle rozlišení nativně nemá, takže zase přepočítává.

Jediné výhody PX je imho nižší cena a nižší spotřeba. To už si ale musíš posoudit sám ;)
Nick007
1000+
1000+

Příspěvekod Nick007 v neděle 14. 9. 2008 18:47:34

Juta píše:Pokud preferuješ BR, tak rozdíl bude opravdu jen minimální a pouhým okem ho nepoznáš, pokud nebudeš koukat na TV ze 30 cm.

Ty sám tady pořád píšeš o HD obrazu a zvuku, potažmo o co nejvěrnějším podání obrazu/zvuku ze zdrojového Blu-Ray, a teď tady radíš, ať si koupí televizi, která bude BR přepočítávat na skoro poloviční obraz? To je podle mě hoodně pokrytecké.

Nehledě na to, že uvažuje o propojení s PC a výhody většího rozlišení na PC ti snad jsou jasné...
Nick007
1000+
1000+

Příspěvekod Wanderer v neděle 14. 9. 2008 21:27:00

Ok, větráčky snad problémem nebudou a tenhle drobný "problém" vypouštím z hlavy..

Ohledně her je ten problém, že snad každá má nějaký HUD, tachometr nebo víceméně statický ukazatel a tam bych se docela bál..ale pravda je ta, že tv kupuju také kvůli tomu, abych méně hrál a více koukal na filmy :lol: spíš to bude tak že si to párkrát zkusím a pak budu tv používat hlavně na dvd, později blu-ray..

Taky se přikláním spíš k full, už jen z principu mi přijde divný utrácet tisíce za BR a "degradovat" to na 1024*768 displeji (nehledě na to, že je to 4/3 poměr na 16/9 televizi, takže ty pixely jsou obdélníčky a je to trochu vidět). Mě se z recenze na PX nelibí tahle věta: "Televizor dokáže zpracovat také signál 1080p/24Hz (například z Blu-ray přehrávače). Signál televizor zobrazí korektně, avšak s menším přesahem. Pokud chcete, máte možnost převzorkování obrazu vypnout." TAkže já se prostě bojím toho, že sice koupím dobrý tv za super cenu, ale za chvíli si budu rvát hlavu že jsem nešel do full.. a na ty fotky máš pravdu, 1024*768 je prostě dnes málo.

2,1 m? Super, to bez problému dosáhnu, já se bál abych nebyl jako v kině v první řadě :) Ber to tak že doteď koukám jen na PC, tv jsem nikdy neměl a tak je to pro mě uhlopříčka nepředstavitelných rozměrů.. :D ale chápu asi správně, že jako u audia, na lepší si člověk zvykne velmi rychle..3m je moje maximum, ale o větší než 42" rozhodně neuvažuju, to je zatím moc na mě..nemůžu se takhle rozmazlovat, nehledě že na to nemám :lol:

Ještě jedna věc: teď už nevím jak PZ ale PX určitě měla problém se zobrazením statických bílých ploch (nějaký speciální signál Panasonicu, který prý pročištuje obrazovku a zabraňuje vypalování obrazu) vypadalo to podobně jako na PC když pustíš na CRT monitoru 60Hz signál, prostě to bliká..mám pocit že jsem si toho všiml i u PZ ale už nevím, viděl jsem toho mraky a už se mi to všechno plete..máš s tím zkušenost?
Wanderer
0+
0+

Příspěvekod Nick007 v neděle 14. 9. 2008 21:39:18

Wanderer píše:já se bál abych nebyl jako v kině v první řadě :)

Toho se neboj. Já bych klidně ze 2m bral i 46". Ale money už nezbyly. A ani nelituji :)

Úplně bílou plochu jsem nezkoušel. Ale např. když si otevřu na PC okno se složkama, tak je skoro celá obrazovka bílá a žádné blikání nevidím (režim 100 Hz).
Nick007
1000+
1000+

Příspěvekod Wanderer v pondělí 15. 9. 2008 22:28:02

ok, dík..ještě to skouknu a jak na ní našetřím, asi jdu do ní :) nevíš o nějakém studiu, kde by bylo možno skouknout vybrané tv (u mě by se jednalo asi o ty dvě panasonic plazmy + možná nějaké Sony/Samsung lcd) vyzkoušet si svoje nakoukané filmy a opravdu se osobně přesvědčit že to co kupuji je ok a mým očím vyhovuje? byl bych ochoten i trochu připlatit a nekoupit to na netu v moment kdy budu vědět že jsem se rozhodl správně - kladné recenze a Tvoje doporučení je fajn věc ale co když mě ten obraz nesedne? To se pak můžu mlátit doma do hlavy..nebaví mě přesvětlené datarty kde často ty lcd vypadají líp, neochota a většinou tupost tamních prodavačů + fakt že většinou o problematice vím víc než oni:-/ možná to znáš sám.
Wanderer
0+
0+

Příspěvekod Nick007 v pondělí 15. 9. 2008 22:59:07

Bohužel v tom neporadím, snad ostatní ví. Mě se obraz líbil i v tom Datartu a po přečtení tun recenzí jsem prostě měl jasno :) Sranda byla, že když jsem ji objednal za 30.000, tak mi poslali 42-PX80. Tak jsem ji vzal o 14 dnů později jinde a už za 27.000. Ta akce kvůli olympiádě byla dobrá věc :)
Nick007
1000+
1000+

Příspěvekod hujik v úterý 16. 9. 2008 11:52:55

Zdravim ... jen sem hodím pár poznatků k tématu ...
Co se TV týče ... mám Samsung PS50A557 a max spokojenost ... Stojí teď nějakých 26k s DPH ... za 50" fullHD plasmu? Naprostá bomba ... obraz parádní, spokojenost ...

Co se audia týče ... Pokud člověk bydlí v obyčejnym panelákovym bytě, BOHATĚ stačí levné recievery s nějakým 5.1 setem ...
Já osobně mám k Televizi Samsung reciever Samsung AV-R720 a k němu Redstar RS-502 bedny ... a nemůžu si to vynachválit, zvuk je krásně čistej a plnej ... Nevidim nejmenší důvod, proč vyhodit desítky tisíc navíc, abych měl zvuk o něco málo "lepší" když na to nemám dimenzovanej pokoj ... to sou opravdu vyhozený peníze ...
Chápu, že když má někdo barák, a místnost určenou pouze pro domácí kino, která je na to dimenzovaná, má význam koupit něco "lepšího" ... ale do obyčejnýho paneláku, kde člověk musí vycházet ze sousedama, je to nesmysl ... i s touhle aparaturou už mi párkrát zvonili u dveří ...
Samsung PS50A557
hujik
50+
50+

Příspěvekod martinhamr v úterý 16. 9. 2008 19:53:10

A co Mark Levinson poradil? Jak si co nejlépe vychutnat oblíbenou hudbu?
A samozřejmě domácí kino...
Držte hlasitost na přiměřené úrovni, ať není na úkor kvality reprodukce
Malé místnosti zpravidla mají lepší podmínky pro poslech než velké prostory
Umístěte reproduktory tak, aby se zvuk šířil přímo k vám
Pozor na nízkou kvalitu nahrávek
Ekvalizéry používejte velmi obezřetně
Chcete-li silné basy, dbejte na špičkový subwoofer
www.gsluka.cz mrkněte...
martinhamr
1000+
1000+

Příspěvekod Modena v úterý 16. 9. 2008 20:37:09

Wanderer
Jestli to máš blízko k našim západním sousedům, je to rozhodně lepší volba jak pro výběr, tak i pro nákup ! Např. v běžném K+B v hnízdě s 20tis. obyvateli mají na ploše několika desítek metrů cca 50-70 modelů TV v úhlopříčkách od 94 do 150cm, obsluha je vlídná, né vlezlá a velmi ochotná ! Když to srovnám s těmi znuděnými ksichty v ElectroWorldu a jinde u nás, co postávají a poposedávají po stolcích kolem a tváří se netečně, když se na něco zeptáš, dají ti naprosto nicneříkající a neprofesionální odpověď, na zdech toho kvelbu se skví zaprášené vybzíkané mrchy, co už nikdo nikdy nekoupí, raději budu jezdit nakupovat elektroniku k našim sousedům! To je první rada!

Co se týká obrazu, mám Panasonic a nedám na něj dopustit, nic se nevypaluje, obraz jak fík z BR, S-VHS, SAT i DVD ! Větráky neslyším téměř vůbec, jen když k tomu přijdu tak na 20cm, mám ale 2 malé děti, takže musím vycházet i z toho, že jsou prostě zvukové hladiny a frekvence, které mohu slyšet každý den až po 21 hodině . . . :mrgreen:

Co se týká zvuku, svoje repra mám v podpisu, svůj zesilovač také a moje zkušennost s ozvučením podobnou sestavou, jakou máš zatím ty mám já pouze ze studentského pokojíku svého staršího syna, který ale se mnou nebydlí a já tím pádem tuto sestavu nemusím poslouchat každý den . . . Zážitek oproti plné 5.1/7.1 sestavě je vskutku "jiný" :mrgreen: , než na jaký jsem již zvyklý a koupí zadních beden a centru stejné značky a podobné citlivosti, impedance a zvukové charakteristiky, jako jsou tvoje stávající předky rozhodně neprohloupíš a propojíš-li to do jakéhokoliv receiveru do 10tis. (můžeš pořídit na e-bayi, Aukro atd. i mnohem levněji starší AV zesík, páč to jsou věci, co se "nekazí") a sedneš ke své příští plasmě, posuneš se okamžitě někam úúúúplně jinam ! Věř mi ! ;)
Panasonic TH-50PZ70E * LG 37LY95 * Yamaha RX-V 2700 * Panasonic DMP-BD55 * JVC HR-S 8700 * Panasonic NV-HS 1000 * Panasonic DVD S-52 * Panasonic DMR-EH65 * Panasonic HDC-HS9 * Vantage HD 8000TS Twin * Aten 8 port HDMI video switch * Panasonic DMC-G1K * repro - 4 x AQ Labrador 1 (rear+surround) * 4 x AQ Labrador 278 (presence+surround back) * 1 x AQ Labrador 165 (center) * 1 x Magnat Gamma 220 * trny - Dexon * reprokabely & videokabely MonsterCable * EMP Centauri * router Asus
Modena
200+
200+

Zpět na Receivery a zesilovače