HDmag.cz

Vysoké rozlišení od začátku do konce. Blu-ray filmy, přehrávače, HDTV, HD audio a video, PlayStation 3...

Projekční plátno

Pokud máte projektor, pak se nejspíš máte čím chlubit. Tak se pochlubte!

Re: Projekční plátno

Příspěvekod Nick007 v neděle 21. 2. 2010 21:40:19

Troufnu si tvrdit, že to je fotomontáž. Možná obyčejná plátna za 1500 mají odrazivost 70%, ale když budeš mít plátno s kvalitním povrchem určené na domácí kino, tak ten rozdíl oproti té jejich desce nebude žádný nebo bude plátno ještě lepší.

Jestli chceš fakt něco lepšího, tak se podívej v zahraničí a nakoupit to třeba v Německu, protože u nás to stojí s nabídkou za pendrek.

Pro inspiraci:
http://www.elitescreens.com (dříve dodávali i do ČR)
http://www.screenresearch.com/website/screen_motorized.php (snad mají ještě české zastoupení přes Mediatronik)
Nick007
1000+
1000+
 
Příspěvky: 2188
Registrován: sobota 29. 3. 2008 21:35:03

Re: Projekční plátno

Příspěvekod Nick007 v neděle 21. 2. 2010 22:08:59

Když jsme hledali plátna u nás, tak jsem na nic nenarazil, je to až k vzteku...

Ne všechna plátna jsou bílá, ty lepší jsou matně stříbrná/šedá. K té odrazivosti - abys měl vysokou odrazivost, potřebuješ vysokej zisk plátna, proto se pro denní použití používají plátna se ziskem 1,6-1,8 a pro filmovou projekci, která je typicky za tmy, plátna se ziskem kolem 1.0.

Mrkni sem, tady mají pár dobrých a kvalitních pláten, ale pravděpodobně mají pěknou marži -> http://www.studioline.cz/?lang=cz&eshop_menu=category&sec=items_list&e_cat=1056

Být tebou, tak si vyberu kvalitní plátno v zahraničí, které lidé chválí a doporučují, a objednám si ho někde z Evropy. Stejnak se nevyrábějí u nás, všechno je to dovoz...
Nick007
1000+
1000+
 
Příspěvky: 2188
Registrován: sobota 29. 3. 2008 21:35:03

Re: Projekční plátno

Příspěvekod Nick007 v neděle 21. 2. 2010 23:38:01

Říkám, je to docela mazec s těma cenama v Čechách... Kdyby ty elektrický byly kolem 15, tak ještě OK...

Strejda má OPTOMA DS-9106PM.MW. Vypadá stejně jako to 9106PG a z Němec i za obdobnou cenu, akorát má zisk 1,0. Tady si přečti, jaké jsou nevýhody vysokého zisku -> http://www.highend.cz/productpages/vutec/ziskplatna.html. Já osobně bych do ničeho nad 1,1 nešel. Ve tmě je plátno se ziskem 1,0 ideální, přes den je černá prostě víc došeda, to je fakt. Co se týče vyztužení toho plátna, tak kraje jsou z pevnějšího černého materiálu a ani po roce se plátno nekroutí.
Nick007
1000+
1000+
 
Příspěvky: 2188
Registrován: sobota 29. 3. 2008 21:35:03

Re: Projekční plátno

Příspěvekod Nick007 v pondělí 22. 2. 2010 0:26:32

Juta píše:Ta firma Vultec taky vyrábí plátna. Možná by nemuseli být špatný


Za cenu jejich pláten si ani nemůžou dovolit být špatný :D
Nick007
1000+
1000+
 
Příspěvky: 2188
Registrován: sobota 29. 3. 2008 21:35:03

Re: Projekční plátno

Příspěvekod eko v pondělí 22. 2. 2010 0:47:39

Kód: Vybrat vše
Říkám, je to docela mazec s těma cenama v Čechách...

A jak je to s cenama na Morave a ve Slezsku...? :mrgreen:
eko
500+
500+
 
Příspěvky: 535
Registrován: středa 13. 2. 2008 19:59:30
Bydliště: Ostrava-Poruba

Re: Projekční plátno

Příspěvekod Nick007 v pondělí 22. 2. 2010 0:51:21

Sorry, občas si pletu Čechy a Česko. Nejsem Pražák, tak mě prosím nebij :D
Nick007
1000+
1000+
 
Příspěvky: 2188
Registrován: sobota 29. 3. 2008 21:35:03

Re: Projekční plátno

Příspěvekod eko v pondělí 22. 2. 2010 1:06:05

Nick007 píše:Sorry, občas si pletu Čechy a Česko. Nejsem Pražák, tak mě prosím nebij :D


Nemyslel jsem to utocne :D Ja uz si totiz docela zvyknul ze zprav apod ze jsou Cechy a ne Cesko(jako republika) :)
eko
500+
500+
 
Příspěvky: 535
Registrován: středa 13. 2. 2008 19:59:30
Bydliště: Ostrava-Poruba

Re: Projekční plátno

Příspěvekod 4pepe v pondělí 22. 2. 2010 10:17:21

Ten motor si kľudne môžeš vyrobiť aj sám pokiaľ si zručnejší. Tu ho jeden maník má na do :D http://www.ritzy.cz/phpBB2/viewtopic.php?t=422 motorček z ostrekovačov zo škody 110 :lol: .
P1: http://www.ritzy.cz/phpBB2/viewtopic.php?t=916 ,lcd a fresnely predané
P2: http://www.ritzy.cz/phpBB2/viewtopic.php?t=975
Zvuk: onkyo 608 a diy repro 2x130W, center jamo, 2efektové stĺpy jamo, + druhé zadné efektové jamo také malé vreštibudky
4pepe
0+
0+
 
Příspěvky: 46
Registrován: středa 17. 2. 2010 8:25:53

Re: Projekční plátno

Příspěvekod 4pepe v pondělí 22. 2. 2010 12:01:24

tak prečo to neskúsiť s plátnom?
P1: http://www.ritzy.cz/phpBB2/viewtopic.php?t=916 ,lcd a fresnely predané
P2: http://www.ritzy.cz/phpBB2/viewtopic.php?t=975
Zvuk: onkyo 608 a diy repro 2x130W, center jamo, 2efektové stĺpy jamo, + druhé zadné efektové jamo také malé vreštibudky
4pepe
0+
0+
 
Příspěvky: 46
Registrován: středa 17. 2. 2010 8:25:53

Re: Projekční plátno

Příspěvekod 4pepe v pondělí 22. 2. 2010 14:05:57

na lampe z projektoru :D :lol: :D :lol: , stačí odstaviť vetrák a ir uv filter to sklíčko čo je pred lampou :mrgreen: akurát neodporúčam kontrolovať stav grilovaných vecí bez zváračskej helmy.

Ak ešte nemáš to plátno skús zájsť do ikei majú tam rolety ikea tuplur dosť sa využívajú na projekciu, akurát neviem gain. Ja ich síce mám na všetkých oknách ale nevyužívam lebo sú pre mňa malé majú max šírku 2,0m a ja potrebujem 2,8. Ináč cena tej rolety 2,0x2,0 vychádza pod 1000 czk.

tu ich ma dve vedla seba http://www.ritzy.cz/phpBB2/viewtopic.php?t=213
P1: http://www.ritzy.cz/phpBB2/viewtopic.php?t=916 ,lcd a fresnely predané
P2: http://www.ritzy.cz/phpBB2/viewtopic.php?t=975
Zvuk: onkyo 608 a diy repro 2x130W, center jamo, 2efektové stĺpy jamo, + druhé zadné efektové jamo také malé vreštibudky
4pepe
0+
0+
 
Příspěvky: 46
Registrován: středa 17. 2. 2010 8:25:53

Re: Projekční plátno

Příspěvekod Stilet v úterý 23. 2. 2010 17:15:47

Juta píše:Zase až tak šetřit nemusím. Představoval jsem si šířku cca 280 cm cenově tak do 15 tis. Když nebude elektrické, tak se spokojím s manuálním. Hlavně aby bylo kvalitní a aby se nekroutilo.

http://www.mw-screens.cz/
Mám od nich( MovieSmart) elektrické 16:9 (236x132) za 13 400,-Kč , zisk 1,1 a jsem zcela spokojen.
Uživatelský avatar
Stilet
200+
200+
 
Příspěvky: 258
Registrován: neděle 7. 12. 2008 16:31:49
Bydliště: Praha-Východ

Re: Projekční plátno

Příspěvekod Stilet v úterý 23. 2. 2010 19:02:48

Juta píše:Vypadá to zajímavě. Píšou tam zisk 1.2. Nevíš odkud jsou ? V kontaktech to nemají napsáno. Co ty kraje plátna ? Jsou nějak vystužené ? Nekroutí se ?

Česká Skalice - tuzemský výrobce s německým kapitálem a technologií. Okraje jsou "černý rámeček" - trochu vystužené to je (díky tomu čer.rámečku), ale přesto (mám ho dva roky) po určité době se malinko kroutí - není to zas taková tragedie. Skus jim napsat, myslím že dělají (za jiné peníze) ty strunové výstuhy.
Uživatelský avatar
Stilet
200+
200+
 
Příspěvky: 258
Registrován: neděle 7. 12. 2008 16:31:49
Bydliště: Praha-Východ

Re: Projekční plátno

Příspěvekod Nick007 v úterý 23. 2. 2010 19:43:17

Stilet píše:Česká Skalic


Fakt jo? To jsem netušil, že se u nás v maloměstě vyrábějí a prodávají plátna . Asi vyrazím někdy na exkurzi :-)
Nick007
1000+
1000+
 
Příspěvky: 2188
Registrován: sobota 29. 3. 2008 21:35:03

Re: Projekční plátno

Příspěvekod BLAyEn v středa 24. 2. 2010 2:04:47

No s tim "ziskem" bych to moc neprehanel, platna nebo obrazovky s vysokym ziskem muzou zase delat tzv. hot spot - svetlej flek nekde na platne, vetsinou uprostred (podle umisteni projektoru). Navic u dnesnich projektoru s vysokym kontrastem je to zbytecny, na promitani za tmy nebo sera je i prumerny platno naprosto dostacujici a 2x lepsi nez ruzne natrena zed a pod., tohle je spis problem hospod a pod. kde se promita z levnyho projektoru za svetla tak aby tam bylo neco videt :) Kdyz se to elektricky platno bude kroutit tak bych na nej zespoda zkusil prisroubovat nejakej kovovej profil pres celou sirku - bude vic napnuty a nebude se moct kroutit ;)
BLAyEn
50+
50+
 
Příspěvky: 60
Registrován: sobota 2. 8. 2008 6:02:18

Re: Projekční plátno

Příspěvekod Stilet v středa 24. 2. 2010 18:50:15

Juta píše:Jestli se bude kroutit po stranách, tak ten profil tomu moc nepomůže. :roll:

Ta kov.lišta tam je (po celé šířce dole). Nejsou výstuhy na výšku (obě strany), tam se to lehce kroutí. Foťák budu mít příští týden, ale nevím jak umístit v hdmag foto (to kroucení) - s tím prosím o pomoc.
Uživatelský avatar
Stilet
200+
200+
 
Příspěvky: 258
Registrován: neděle 7. 12. 2008 16:31:49
Bydliště: Praha-Východ

Re: Projekční plátno

Příspěvekod Nick007 v středa 24. 2. 2010 18:55:50

Stilet píše:ale nevím jak umístit v hdmag foto (to kroucení) - s tím prosím o pomoc.

Při psaní příspěvku máš možnost dole přidat přílohu :-)
Nick007
1000+
1000+
 
Příspěvky: 2188
Registrován: sobota 29. 3. 2008 21:35:03

Re: Projekční plátno

Příspěvekod tomiisek v středa 24. 2. 2010 21:31:23

Nick007 píše:Při psaní příspěvku máš možnost dole přidat přílohu :-)

Tak této možnosti jsem si já nikdy nevšimnul, dík za informaci...
Filmy: Oppo BDP-83SE + Cambridge Audio 840A + Marantz SR6003 + Canton Chrono 509 + Canton Chrono 507 + Mitsubishi HC5500
Hudba: Cambridge Audio 740C + Cambridge Audio 640T + Cambridge Audio DacMagic + Pioneer PL990 + BV Audio Headamp + AKG K701
Uživatelský avatar
tomiisek
1000+
1000+
 
Příspěvky: 1791
Registrován: pátek 1. 2. 2008 14:25:47
Bydliště: Praha 4

Re: Projekční plátno

Příspěvekod BLAyEn v pátek 26. 2. 2010 2:55:55

Podle me kdyz je to dole po cely sirce dostatecne zatizeny tak se to nemuze kroutit. No a nebo si kup rovnou rameckovy, to je beztak nejlepsi a mozna bude i levnejsi jak to elektricky...
BLAyEn
50+
50+
 
Příspěvky: 60
Registrován: sobota 2. 8. 2008 6:02:18

Re: Projekční plátno

Příspěvekod Nick007 v neděle 28. 2. 2010 13:04:26

Tak šup, objednávej :) Jinak se toho pocitu nezbavíš.
Nick007
1000+
1000+
 
Příspěvky: 2188
Registrován: sobota 29. 3. 2008 21:35:03

Re: Projekční plátno

Příspěvekod Rab v úterý 13. 4. 2010 18:51:09

Tak jaký je tedy nejlepší formát plátna 1.78:1/1.85:1 nebo 2.35:1? Chtěl bych osobně koupit pevné plátno 2.35:1 se stranovým maskováním a zajímalo by mne jak to bude s titulky u filmů ve formátu 2.35:1. Někdy právě jeden řádek vychází v obraze a druhý v černém pruhu pod obrazem. Filmů ve formátu 2.35:1 je stejně asi nejvíc. Jelikož mám pozorovací vzdálenost dost krátkou (asi 3m), tak mám trošku problém s pochycením celého obrazu ve formátu 1.85:1 při úhlopříčce 2,44m, když budu mít po stranách na plátně 21:9 pruhy, tak to bude s pozorovatelností pro mě určitě lepší, protože při pozorování velikosti obrazu 21:9 je pozorovatelný bez problémů. Jaký zisk pro plně zatemněnou místnost 1.0? A jakou barvu plátna. Jelikož mám barvu plátna bílou a obraz při světlých pasážích se obraz odráží "perleťuje", přikláněl bych se nově k barvě šedé matte grey.
Poďme na to.
Rab
50+
50+
 
Příspěvky: 78
Registrován: čtvrtek 12. 6. 2008 19:51:53

Re: Projekční plátno

Příspěvekod Nick007 v úterý 13. 4. 2010 19:52:26

S titulky by problém byl akorát u zařízení, která je nedokáží posunout do obrazu, u počítače to problém není.

Zisk určitě kolem 1.0. Barva plátna spíše do šeda, ale záleží hlavně na vlastnostech materiálu, z jakého to výrobce udělal. U lepších pláten je to speciální odstín šedé (každej na to má asi svoje výrobní tajemství).

Jinak souhlasím s 2,35:1.
Nick007
1000+
1000+
 
Příspěvky: 2188
Registrován: sobota 29. 3. 2008 21:35:03

Re: Projekční plátno

Příspěvekod Rab v úterý 13. 4. 2010 20:59:01

Víš o nějakém BD přehrávači, který umí posunout titulky po vertikále? Vyřešit by to šlo jedině přednastaveným zoomem projektoru, ne? Ale na úkor menšího obrazu.
Když jsi naťuknul to PC. Je obraz plně srovnatelný z PC (HTPC) a z lepšího BD přehrávače? Dejme tomu Panasonic DMP-BD30?
Už někdo sondoval ty plátna Vutec? Ale ceny jsou závratné, kolem 25k.
http://www.highend.cz/productpages/vute ... n-xfv.html
Rab
50+
50+
 
Příspěvky: 78
Registrován: čtvrtek 12. 6. 2008 19:51:53

Re: Projekční plátno

Příspěvekod Nick007 v středa 14. 4. 2010 1:39:09

Rab píše:Víš o nějakém BD přehrávači, který umí posunout titulky po vertikále? Vyřešit by to šlo jedině přednastaveným zoomem projektoru, ne? Ale na úkor menšího obrazu.

Jestli se nepletu, tak to umí PS3 a Oppo BDP-83 popřípadě jeho levnější verze.

Rab píše:Když jsi naťuknul to PC. Je obraz plně srovnatelný z PC (HTPC) a z lepšího BD přehrávače? Dejme tomu Panasonic DMP-BD30?

Rozhodně ano. Třeba i PS3 je sotwarový přehrávač. Pokud přehrávač nebude dělat nějaký postprocessing, který u 1080p vážně není moc potřeba a v PC jde použít jako filtr (resp existují rovnou desítky různých filtrů). Záleží taky na tom, jestli se bude přehrávat originál Blu-ray disk např. v PowerDVD nebo remux či rip v některém z klasických přehrávačů typu Media Player Classic. Druhá možnost má nekonečné možnosti nastavení a přizpůsobení. První možnost nemusí ani posun titulků mít.

Rab píše:Už někdo sondoval ty plátna Vutec? Ale ceny jsou závratné, kolem 25k.
http://www.highend.cz/productpages/vute ... n-xfv.html

Ta cena je maskovací systém včetně plátna? Pokud ano, tak to je fakt dobrá koupě! Podle jejich ceníku a se zvukově propustným povrchem je to ale fakt pálka...
Nick007
1000+
1000+
 
Příspěvky: 2188
Registrován: sobota 29. 3. 2008 21:35:03

Re: Projekční plátno

Příspěvekod Rab v středa 14. 4. 2010 21:43:56

Tu cenu plátna v dohledné době prověřím, budu tam volat. Je k něčeme dobré parabolické plátno? Je na to potřeba nějaká speciální předsádka na projektor?
Rab
50+
50+
 
Příspěvky: 78
Registrován: čtvrtek 12. 6. 2008 19:51:53

Re: Projekční plátno

Příspěvekod Nick007 v středa 14. 4. 2010 21:51:39

S tím neporadím, něco jsem o tom četl, ale nepřijde mi to nijak zajímavý nebo lepší.
Nick007
1000+
1000+
 
Příspěvky: 2188
Registrován: sobota 29. 3. 2008 21:35:03

Další

Zpět na Projektory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google Adsense [Bot] a 1 návštěvník